Groninger Landschap

Het Groninger landschap is een stichting die zich bezighoud met landschap, erfgoed en cultuur in de provincie Groningen. Voor het onderhoud hiervan hebben ze donateurs, ook wel beschermers genoemd. Verder werken ze met een klein vast team en een groot team aan vrijwilligers. Het Groninger landschap ziet dat jongeren tussen de 12 en 22 jaar weinig betrokken zijn bij de stichting en ziet hier graag verandering in.


Casus

Het doel van het Groninger landschap is om in eerste instantie jongeren meer te betrekken bij de natuur en de omgeving. Een doel in de verre toekomst zou zijn dat deze groep, wanneer zij ouder zijn, zich aan gaan melden als beschermer. Ze willen graag een interactieve oplossing zien waarmee jongeren tussen de 12 en 22 jaar betrokken worden bij het Groninger landschap.


Proces

Naar aanleiding van de casus en het gesprek met de opdrachtgever zijn we een conceptfase ingegaan. Dat houdt in dat we een brainstormsessie hebben gehouden waarin we allemaal spontane ideeën bedachten die mogelijk de doelgroep aan zouden kunnen spreken. We hebben daarbij ook gekeken naar al bestaande applicaties zoals Meetup. Daarin kunnen mensen zich aansluiten bij een groep om vervolgens samen activiteiten te ondernemen. Ook wisten we nog dat Pokémon Go een grote hit was en dat de hele wereld opeens de buitenlucht in ging. Daarnaast kwam er nog een idee naar boven om een applicatie te ontwikkelen waarin allerlei evenementen stonden. Ook voor de nieuwe doelgroep, want dit was er nog niet.

Na deze eerste ideeën hebben we uitgebreider onderzoek gedaan naar het Groninger landschap, de doelgroep, storytelling, gamification en wet & regelgeving. Het onderzoek naar het Groninger Landschap hebben we gedaan om te kijken welke activiteiten zij al aanbieden, hoe zij dat momenteel doen en wie ze hier wel en niet mee bereiken. Deze activiteiten waren vooral gericht op kinderen t/m 12 jaar en ouderen. Daarnaast delen ze wel routes maar spelen ze hier verder niet op in. Ook viel het ons dus op dat ze tussen deze leeftijden niets aanbieden. Wij hebben onderzoek gedaan naar gamification omdat het doel van ons product is om gedragsverandering bij jongeren plaats te laten vinden. Het onderzoek naar wet & regelgeving kwam vanuit Het Groninger Landschap. Zij hebben aangegeven dat het belangrijk is om hier rekening mee te houden om eigen aansprakelijkheid en de regels voor gebruikers duidelijk in kaart te hebben. De uitkomsten van het onderzoek resulteerden in meerdere punten die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat de doelgroep geënthousiasmeerd wordt om de applicatie te downloaden. Zo is het belangrijk dat er een manier van voortgang en uitdaging in een applicatie zit, dat er een vorm van samenwerking mogelijk is, en dat er tegelijkertijd informatie over de omgeving opgedaan wordt.

Uit de enquête is gebleken dat de meeste jongeren wel eens een wandeling maken en doen dit het liefst in groepen. Ook lijkt het ze wel leuk om deel te nemen aan buitenactiviteiten. Dit is voor ons en het Groninger Landschap goed nieuws, want dit laat dus zien dat jongeren het niet saai vinden om te wandelen. Verder is er gebleken dat de meeste jongeren veel bezig zijn met hun telefoon en meer dan de helft hier ook games op speelt. Ook zou een groot deel van de gebruikers waarschijnlijk wel gemotiveerd worden door een app in een vorm van een game om naar buiten te gaan. Uit deze resultaten is gebleken dat een interactieve app wel degelijk jongeren zou kunnen motiveren om buiten te gaan wandelen. Daarnaast hebben we nog een interview gehouden met de opdrachtgever. Hieruit is gekomen dat het Groninger Landschap graag wil dat wij hun huidige huisstijl in de interactieve app gaan verwerken. Wij hebben dit gedaan door hun kleuren: blauw en wit, hun lettertype en grootes te gebruiken. Wel hebben wij ervoor gekozen om hier ook nog een groene kleur aan toe te voegen. Dit hebben wij gedaan omdat de groene kleur natuur uitstraalt.


me
me

Prototyperen

We zijn begonnen met het bouwen van het prototype in HTML/CSS. Iedereen ging zijn eigen ontworpen pagina's uitbouwen. We maakten van Github gebruik om elkaars code te pullen en te controleren. Een groepsgenoot had al kennis van het dynamisch maken van pagina's door middel van MySQL en maakte hierin al een begin. Doordat er tijd over was, besloot ik om te gaan proberen om de groepspagina's dynamisch te maken. Met hulp vanuit de groep is dit ook gelukt. Hierdoor heb ik kennis gemaakt met MySQL.


me
me

Reflectie

Uiteindelijk hebben we een groot deel van het prototype werkend gekregen. Veel onderdelen zijn echt te gebruiken. Ook heb ik veel geleerd over het gebruik van PHP, en heb ik meer inzicht gekregen over hoe je moet programmeren. Helaas is niet alles afgekomen. Zo is de belijning niet overal even netjes. We hebben uiteindelijk voor gekozen om dit niet op het laatste moment nog aan te passen omdat we niks stuk wilden maken en het voor ons geen prioriteit meer had als het gaat om de gebruikerservaring. Verder heb ik dit project geleerd om te werken met GIThub. Dit was voor ons erg handig omdat we op deze manier allemaal tegelijkertijd in hetzelfde document konden werken. Wel heb ik gemerkt dat het belangrijk is dat je in de gaten houdt of je iets moet pushen of pullen, omdat er anders fouten in komen. Ook is het belangrijk om goed te beschrijven wat je nou eigelijk pusht. Daarnaast heb ik geleerd hoe je bepaalde onderdelen dynamisch kan maken en heb ik voor het eerst een klein beetje gewerkt met MySQL. Ik ben erachter gekomen dat de applicatie complexer en groter was dan dat we in eerste instantie dachten. Ondanks dat we goed gepland hebben, kregen we niet alles af.


me
me

me
me